Üretimi ve ulaştırılması
Tantal`ın ana üretimi Avustralya`da gerçekleşmektedir, Congo`s coltan rush, BBC burada en büyük üretici olan Sons of Gwalia iki maden işletmektedir. Tantal mineralleri ayrıca Kanada, Brezilya, Çin ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nde (Dünya`nın bilinen rezervlerinin %80`i) çıkarılmaktadır. Tantal ayrıca kalay madenciliğinin ve ergitmesinin yan ürünü olarak Tayland ve Malezya`da da üretilmektedir.Ana sağlayıcılar Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nin doğu bölgelerinde bulunmaktadır. Ayrıca bazen Etiyopya, Nijerya, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Mısır`da da üretilmektedir.
Kullanımı ve Talep
Tantal temel olarak sığaç üretiminde kullanılır. Sığaçlar elektronik araçların çok önemli parçalarıdır, cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara kadar geniş bir kullanım alanları vardır. Son onyılda teknoloji ürünlerindeki hızlı artış, minerale olağanüstü talep artışına ve fiyatların çok artmasına sebep olmuştur. Coltan, Gorillas and cellphones Bu fiyat artışı üretim yapan ülkelerde, özellike Kongo ve Rwanda arasında, gerilimin artmasını sağlamıştır.Sorunlar
Kongo siyasi olarak istikrarsız bir bölgedir ve maden bölgesi tehlike altında olan Doğu Düzlük Gorili`nin ana yaşam bölgelerinden biridir.Rivanda`nın Kongo`nun doğusunu işgal etmesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nin kaynaklarını kendi çıkarları için kullanamaması anlamına gelmektedir. Yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi raporu, madenin önemli bir kısmının yasadışı olarak çıkarıldığını ve ülkenin doğu sınırlarından Uganda, Burundi ve Rwanda ülkelerinin milisleri tarafından kaçırıldığını açıklamıştır. Tahminlere göre Rwanda ordusu 18 ay gibi kısa bir sürede koltan satışından en azından 250 milyon $ kar elde etmiştir. Ancak, bu tahminler sorunludur çünkü Rwanda`nın kendi koltan maden yatakları bulunmaktadır, bu nedenle kaçırılan mineralin miktarının belirlenmesi zordur.
Ayrıca koltan kaçakçılığı, Kongo askeriyesi için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Birçok kişiye göre elmas çatışmasındakine benzer etik sorunlara yol açmaktadır. Yasal maden çıkartılmasını yasal olmayandan ayırt etmenin zorluğu, çeşitli elektronik üreticilerinin orta Afrika koltanından vazgeçme kararına ve farklı kaynaklara yönelmelerine sebep olmuştur.
Birleşmiş Milletler tarafından koltan kaçakçısı olarak tanımlanan üç ülke de bunu yalanlamıştır. Avusturyalı gazeteci Klaus Werner çok-uluslu şirketler ve yasadışı koltan trafiği arasındaki bağlantıları belgelemiştir.Werner, Klaus, 2003,``The New Black Book of Brand Companies`` (Almanca ``Das neue Schwarzbuch Markenfirmen``), ISBN 3-216-30715-8
Ayrıca koltan madenciliğinin bölgedeki ormanlara ve vahşi yaşama ağır çevresel zararlar verdiği iddia edilmektedir, özellikle Goriller.
Fiyat artışı ve değişen talepler
İnternet spekülasyonları ve çoklu siparişlerin sebep olduğu 2000`deki dramatik fiyat artışı ile Afrika madenlerindeki koltan ve niyobyum üretiminde ve satışında dikkat çekici düşüş olmuştur. Bu Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik İncelemesi`nin rakamları ile de onaylanmaktadır.A.B.D. Jeolojik İncelemesi, Mineral Commodity Summaries, Ocak 2002, Tantalum sayfa 166-7,A.B.D. Jeolojik İncelemesi, Mineral Commodity Summaries, Ocak 2005, Tantalum p. 166-7,Geleneksel olarak Kongo ile ilişkisi olan Belçika`da bulunan Tantal-Niyobyum Uluslararası Çalışma Merkezi, uluslararası alıcıları Kongo koltanını etik sebepler ile almalarını engellemek için cesaretlendirmeye çalışmaktadır:
Ancak etik nedenlerden çok ekonomik nedenlerle, Avustralya gibi geleneksel kaynaklardan Mısır gibi yeni sağlayıcılara kaydığı görülmektedir. Bu Dünya`nın en büyük sağlayıcısı olan Australia`s Sons of Gwalia Ltd.`in iflas etmesi nedeniyle olabilir, ancak şirket madeni üretmeye ve ihraç etmeye devam etmektedir. Sons of Gwalia Ltd
Notlar
Dış bağlantılar
- BM Koltan Açıklayıcısı
- Issia, Cote d`Ivoire, Koltan Maden Yatakları
- Koltan, Goriller ve cep telefonları
- Kongo`nun Trajedisi: Dünya`nın Unuttuğu Savaş
Kaynaklar
- }