Gençlik yılları
Godoy, Badajozdaki Castuerada servet sahibi olmayan bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, aristokrat temelleri olan fakat gücünü kaybetmiş bir albaydı. 1784 yılında, 17 yaşındayken Godoy, Madride taşındı ve kraliyet korumalarına katıldı. Aslında, Madride macera yaşamak için gitmişti ve hedefleri arasında gitar çalmak vardı. 1788 yılında, İspanyol veliahtı Carlos ile tanıştı. Bir sonraki sene Carlos, IV. Carlos olarak tahta çıkacaktı. Koruma olarak Kraliçe Marianın gözüne girdi ve Kral, IV. Carlosun güvenini kazandı.Godoy, çok hızlı bir şekilde kral ve kraliçenin favorisi haline geldi. 30 Aralık 1788de kendisine sarayda bir ofis verildi ve 1789 yılında albay ünvanını aldı. Kasım 1789da ise Santiago Şövalyesi oldu. Bir sene geçmeden, Ağustos 1790da ise komutan ünvanını aldı.
İspanyanın başbakanı
Godoya sık sık verilen terfiler, kral ve kraliçe üzerindeki artan etkisinin sinyalleriydi. 1791 yılında o dönemki başbakan Floridablanca, Godoyu kraliçeyle ilişki yaşamakla suçladı. 1792 yılının Ocak ayında ise Floridablanca, İspanyanın Fransayla olan ilişkilerini yürütmekte başarısız olduğu için görevinden alındı. Ardından bu göreve atanan Aranda da kısa zaman sonra görevi bıraktı ve Kraliçe Maria Luisa, kralı Godoyun başbakan olması için ikna etti. Kral devlet işleri ile ilgilenmek istemediği için kendi yerine bu işlerle ilgilenecek hırslı ve güvenebileceği biri olan Godoyun başbakan olmasını kabul etti.Başbakan olduktan sonra İspanyanın Fransa ile olan nötr ilişkisini devam ettirdi. 1793 yılında, Fransa Kralı XVI. Louisnin giyotine gitmesini engelleyemedi. İspanya, Louisnin infazını protesto etti. Bu protestoları sebebiyle Fransanın ilk cumhuriyeti İspanyaya savaş ilan etti. Fransa orduları ülkeye saldırdı. 1795 yılında, Godoy Fransa ile antlaştı. Bu antlaşmayla İspanyanın sınırları kurtuldu fakat Hispaniola adası Fransızlara geçti. Bu antlaşma sebebiyle ihanetle suçlansa da sonuçta "Barış Prensi" ünvanını aldı. 1796 yılında, ikinci bir antlaşma ile Büyük Britanyaya savaş ilan ettiler. Bu savaş Portekizi de zor durumda bıraktı. Portekiz, Britanya müttefik olduğu için İspanyanın Fransayla müttefik olmasından rahatsızdı. Bu iki ülke düşman oldular.
1797 yılında, Maria Luisa, Godoyu metresi Pepitada uzaklaştırmak için başka bir evlilik teklif etti. Bu evlilik ayrıca kraliçe ve Godoy arasındaki gizli ilişkiyi de maskeleyecekti. Maria Luisanın önerdiği isim Carlosun kuzeni Maria Teresa idi. İkili hiç tanışmamış olsa da Maria Terasa ailesinden kalan serveti korumak için bu evliliğe sıcak bakıyordu. 11 Eylül ya da 2 Ekimde Madridde evlendiler. Bu evlilik antlaşması ile Godoy çok büyük bir finansal yardım aldı ve metresi ile karısıyla yaşadığı evde ilişkisine devam etti.
Godoy, hem ülkenin Fransayla hem de kendisinin kraliçeyle olan ilişkilerinin zayıflaması sebebiyle 1797 yılından başbakanlıktan alındı. Mart 1798de ise dış işleri bakanı olarak atandı. 1801 yılında ise ünvanını geri kazandı. Fransanın da desteği ile Portekize savaş ilan etti. Aynı yıl ülkeyi işgal ettiler. 1802 yılında, Britanya ile antlaşma imzalaması Napoleonu çok kızdırdı. İmparator, Kral IV. Carlosa bir mektup yazarak, Godoyun İspanyanın gerçek kralı olduğunu ve Maria Luisanın sevgilisi olduğunu söyledi. Mektup, önce Godoyun adamlarının eline geçti, fakat kendini çok güvende hisseden Godoy, mektubun Carlosa ulaşmasına izin verdi.
1805 yılında, Britanyalılar, Perudan İspanyaya gelen İspanyol gemilerine saldırdıkları için Godoy bir kere daha Britanyaya savaş ilan etti. Fransanın da İspanyaya müttefik olduğu bu savaşın sonunda Britanya Trafalgar Zaferine imza attı ve böylece İspanyanın dünyanın en önemli güçlerinden biri olma hayali son buldu.
1807 yılında, Napoleon, Portekizi işgal edip üç parçaya bölmeyi teklif etti. Buna göre, ülkenin bir parçası Fransanın, bir parçası ise İspanyanın olacaktı. Son parça ise Godoya verilecek ve kendisi Algarve Prensi ünvanını alacaktı. Prenslik olarak da İspanya krallığının koruması altına girecekti. Hırslarının sonu olmayan Godoy, Napoleonun bu teklifini kabul etti. Veliaht VII. Ferdinand da Godoydan nefret ediyordu. Godoy bu antlaşma ile İspanyadaki belirsiz geleceğine de son vermiş olacaktı.
Fakat, Fransanın sözlerinin boş olduğu kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Aralık ayında Fransa, İspanyayı işgal etti. Mart 1808te Godoy, IV. Carlos, Maria Luisa ve maiyetleri Meksikaya kaçmak amacıyla yola çıktılar.
Ferdinandın destekçileri, Godoyun İspanyayı Napoleona sattığına dair bir hikaye yaydılar. 18 Martta, Godoyun sarayını basana isyancılar, orada sadece metresi Pepitayı bulabildiler. İki gün sonra ise Godoy ele geçirildi. Godoyu kurtarabilmek için IV. Carlos tahttan feragat ettiğini açıkladı.
Sürgün
Godoy, bundan sonraki birkaç yılını Carlos, Maria Luisa, kızı Carlota Luisa, metresi Pepita ve metresinden olan oğlu ile birlikte sürgünde geçirdi. Karısı onlarla birlikte değildi çünkü 1808 yılında boşanmışlardı. Ekim 1808te gelecek dört senelerini geçirecekleri Marsilyaya geldiler. Temmuz 1812de Romaya taşındılar ve orada Barberini Sarayında yaşadılar.1814 yılında, VII. Ferdinand, İspanya kralı oldu (Altı yıl boyunca Fransada yaşamıştı). Ebeveynlerinin ya da Godoyun İspanyaya dönmesine izin vermedi.
1818 yılında Godoyun en küçük oğlu Luis öldü. Ekim ayında kendisi de hastalandı. Yılın sonunda ise Maria Luisa yatağa düşmüştü. 2 Ocak 1819da Maria Luisa vefat etti. Beş gün sonra Carlos Godoya Romaya gelmesi için bir mektup yazdı. Fakat iki hafta sonra kendisi de Napolide öldü.
Ferdinand, ebeveynlerinin vefatına rağmen Godoyun İspanyaya dönmesine izin vermedi. Ona herhangi bir maaş ödemeyi de reddetti. Hatta, kızı Carlotanın sınırlar içinde evlenmesine izin vermedi fakat 1821 yılında Don Camillo Ruspoli ile evlenmesine rıza gösterdi.
24 Kasım 1828te Godoyun eşi Maria Terasa Pariste öldü. Bir sonraki sene Aralıkta ise Godoy uzun süredir metresi olan Pepita ile evlendi. Birlikte Parise taşındılar.
1844 yılında ana vatanına dönmesine izin verildi. 1847 yılında ise bazı ünvanlarını geri aldı. 1851 yılında Pariste vefat etti. İlk olarak Saint-Roch Kilisesine gömüldü fakat bir sonraki sene Pere Lachaise Mezarlığına nakledildi.
Kaynaklar
- Chastenet, Jacques. Godoy, Master of Spain, 1792-1808. Londra: Batchworth Press, 1953.
- Hilt, Douglas. The Troubled Trinity: Godoy and the Spanish Monarchs. Tuscaloosa, Ala.: University of Alabama Press, 1987.
- DAuvergne, Edmund. ''Godoy, The Queens Favorite''. Londra: Paul, 1910.
- Godoy, Manuel de. Memoirs of Don Manuel de Godoy, Prince of the Peace, Duke de Alcúdia, Count de Evoramonte, &c. Londra: R. Bentley, 1836.
- Afonso, Domingos de Araújo and Valdez, Rui Dique Travassos. Livro de Oiro da Nobreza (3 Volumes), Volume 1, p. 491-8, Lisbon, 1938.
- Zúquete, Afonso Eduardo Martins. Nobreza de Portugal e do Brasil (3 Volumes), Volume Second, p. 569-71, Lisbon, 1960.
- Instituto de Salazar y Castro. Elenco de Grandezas y Titulos Nobiliarios Españoles.
- Godoy