Genel Olarak
Türkiye`deki Gürcü kökenliler üç gruba ayırabilir:- Artvin Gürcüleri (Artvin`in bazı ilçelerine bağlı köylerde yerleşiktir. Çoğu bölgenin yerli halkı olmakla birlikte, 8. Yüzyılda bölgeye göç edenler de bulunmaktadır).
- Muhacir Gürcüler (Osmanlı-Rus Savaşları sonucu 19. Yüzyılın sonlarında Anadolu`nun çeşitli şehirlerine göç etmişlerdir. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Amasya,Tokat, Bursa, Balıkesir, Çanakkale) göç edilen şehirler arasındadır.
- Gayr-ı Müslim Gürcüler (Osmanlı`nın çeşitli dönemlerinde özellikle İstanbul`a yerleşmiş olup, zamanla sayıları azalmıştır).
Kimlik
Türkiye`ki Gürcülerin neredeyse tamamı, Acar boyundan olup, yalnız çok küçük bir grup İngilo Gürcülerindendir.Özellikle Muhacir Gürcüler, göç ettikleri bölgede kendi aralarındaki bir iç tanımlama olarak "Çveneburi" (Gürcüce: Bizden, bize özgü) deyimini kullanırlar.
Müslüman olan Acarların çoğu, tarihi olarak dini bir anlam içermesi sebebiyle "Gürcü" ve özellikle "Kartvel" kavramını kullanmayıp, "Acari" veya "Çveneburi" tanımlamasını tercih etmektedirler. Artvin Gürcülerinde böyle bir sorun görülmemektedir.