Türkiye`de yamaç paraşütü ile 4000-5000 m irtifalara çıkılmakta 100-200 km arasında mesafeler gidilmekte. Türkiye mesafe rekoru 184 km dir. Ayrıca yamaç paraşütü akrobasisi, diğer dallara göre daha çok manevra içerir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.
Ekipman
Yamaç paraşütü takımı temel olarak 3 temel ekipmandan oluşur.Kanat
Uçak paraşütlerinin aksine yamaç paraşütlerinin kumaş kısmına paraşüt değil kanat adı verilir. Temel olarak önlerinde açıklık bulunan iki kumaş katman arasına paraşütün ön kısmında bulunan hücre ağzı adı verilen açıklıklardan uçuş sırasında hava dolmasıyla havdaki şişkin şeklini muhafaza eder. Kanat Yelkenkanat ve planörde olduğu gibi airfoil yapıdadır. Yan kesit şekli yarım bir su damlasını andırır. Bu özel yapı havanın Daniel Bernoulli presiplerine göre kanadın altında ve üstünde farklı hızlarda akarak bir basınç farkı oluştururlar ve yamaç paraşütünün dikey hızını 0.8 m/s seviyelerine kadar düşürebilirler. Kumaş özel polimerlerden üretlir ve üstü slikonla kaplanır. Çok hafiftir (30-35 gr/m2). Hava geçirgenliği son derece düşüktür.
İpler dakron, aramidden ya da kevlardan üretilir. tük taşıma kapasiteleri son derece yüksek olmasına karşın küçük düğümler ve kıvrımlar karşısında dayanıklılığını önemli ölçüde yitirmektedir.
Harness
Pilotun uçarken bağlı olduğu ve karabinalarla kanada bağlı olan kuşamdır.
Kask
Tam yüz korumalı ve tam yüz korumasız şeklinde iki tip kask mevcuttur. Genelde kevlardan üretilir. Darbelere karşı son derece korumalıdır.
Türkiye`deki uçuş bölgeleri
- Fethiye Ölüdeniz
- Kaş
- İzmir Bozdağ
- Denizli Çökelez Dağı
- Denizli Honaz Dağı
- Tokat Şenyurt
- Amasya
- Bolu Abant
- Kayseri Ali Dağ
- Erzincan Munzur Dağı
- İstanbul Ormanlı
- katırlı dağı/GÜRSU/BURSA
Dış bağlantılar
Commons|Paragliding- http://www.yamacparasutu.net/
- http://www.ypforum.com/
- http://www.akcalarbros.com/
- http://www.ucuskulubu.com/
- http://www.irtifa.gen.tr/
- http://www.ikarus.com.tr/
ekstrem sporlar
Spor Portalı